OpenOpinie.nl

Info

Wat is het  Open Opiniepanel?

Open Opiniepanel is het online onderzoekspanel van OpenOpinie. Je kunt je mening geven over actuele onderwerpen, zoals de coronacrisis, het kabinet, de gezondheidszorg, racisme, de oorlog en hoe je denkt over Nederland. 
Het panel wil graag uit een representatieve peilinggroep bij elkaar krijgen van zon 80.000 leden, afkomstig uit alle delen van de bevolking en gespreid over het hele land. 
Hoe de samenstelling van de groep is zal open en inzichtelijk zijn zodra we meer dan 1.000 deelnemers hebben. De huidige peilingbureuas zijn daar niet zo open over. 
Stellingen die je bij EenVandaag, Hart van Nederland, pijl.nl van Maurice de Hond of bij andere bekende peilingbureaus zoals IPSOS ziet worden hier straks ook gesteld om een goed vergelijk te kunnen maken. De precieze manier van peilen wordt vaak niet zichtbaar bij die gangbare peilingbureaus. Open Opinie wil dat graag varanderen. 

De uitslagen worden gepubliceerd in videos, analyses en grafieken via onze website en socialmediakanalen.

Jouw mening telt!

We willen mensen betrekken bij en laten deelnemen aan het politieke en maatschappelijke debat. Met het Opiniepanel zetten we de mening van velen mensen op één en presenteren we die mening niet alleen aan onze bezoekers, maar ook aan beleidsmakers en politici waar mogelijk.
Laat ons weten wat er in onze samenleving speelt en hoe daar over wordt gedacht.  Jullie mening is van belang. 

Hoe werkt het?

Mensen die panellid willen worden, vullen bij aanmelding een aantal persoonlijke basisgegevens in. Hierdoor kunnen we onze onderzoeken representatief maken. Ook is het mogelijk, als de actualiteit daarom vraagt, om aparte groepen in het panel te benaderen. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers in de gezondheidszorg, leden van een bepaalde politieke partij of ouders met kinderen. Het is niet alleen een draagvlakmeting die nieuws oplevert of die bijzondere verhalen van deelnemers voor het voetlicht brengt. Het levert ook nieuwe journalistieke invalshoeken. Door jouw deelname telt niet alleen de mening van de meerderheid, maar ook die van de minderheid. Je kunt je hieraanmelden als panellid.

Over onze onderzoeken

Als er onderzoek wordt uitgevoerd naar wat Nederlanders vinden, dan gebeurt dat via het ondervragen van een bepaalde hoeveelheid personen, bijvoorbeeld 800 of 1000. Daarbij is het doel die ondervraagden zodanig te kiezen dat ze samen een goed beeld geven van wat alle Nederlanders vinden. De groep ondervraagden is dan ‘representatief’ voor alle Nederlanders. Het Opiniepanel wil uiteindelijk uit ruim 80.000 leden bestaan. 

De uitslagen van onze onderzoeken zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen. 
Het wordt echter steeds noodzakelijker op die bekende representativiteitskenmerken te corrigeren. Het eindresultaat is daardoor een zo goed mogelijke schatting van de werkelijkheid met bepaalde (geaccepteerde) afwijkingsmogelijkheden. 

De selectie geschiedt op basis van die vastgelegde kenmerken, zodanig dat er ten aanzien van die bekende kenmerken sprake is van representativiteit. Na binnenkomst van alle resultaten wordt zonodig nog op de bekende kenmerken bijgewogen.
Iedereen kan aan het onderzoek deelnemen en wordt uitgenodigd, echter voor de bepaling van de eindresultaten tellen alleen de mensen mee die van tevoren in de steekproef zijn gevallen. Wij laten bij de resultaten duidelijk de samenstelling van de geselecteerde groep zien, dat helaas niet bij andere opinie panels gebeurt.
Hierdoor heb je een beter zicht onder wat voor groep de peiling nu is gehouden en hoe dat tot de resultaten komt.
Panelleden krijgen minmaal één keer per maand een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Wij hopen dat velen mee doen aan de onderzoeken.

Privacy

Wat jouw rechten zijn en hoe we zorgvuldig met jouw gegevens omgaan kun je lezen in ons Privacy Statement

Redactie

De redactie van het Open Opiniepanel wordt bij het uitvoeren van onderzoek terzijde gestaan door verschillende mensen met achtergrond en ervaring van opzetten, uitvoeren en analyseren van enquêtes en onderzoeken. Tevens is er sterke affiniteit en ervaring in politicologisch vertouwen en actualiteit.

Interressant om te lezen zijn:
Applied Survey Methods (2009), Handbook of Nonresponse in Surveys (2011), Handbook of Web Surveys (2012) en Understanding Public Opinion Polls (2018). Handbook on Political Trust (2017) , Boek, ‘Niet de kiezer is gek’. 

Meer informatie

Heb je vragen, problemen of wil je panellid worden? Meld je dan aan of stuur je vraag naar ons. Volg ons ook via: InstagramTwitter en Youtube